Lasagne s masem a čočkou
Lasagne s masem a červenou čočkou
Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s masem a čočkou
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku, drcený
- 200g žampionů, nakrájené
- 500g vepřové a telecí mleté maso(mix)
- 1 šálek červené čočka, opláchnouté, usušené
- 600-700ml rajčatové omáčky
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 lžíce nasekaných čerstvých lístků bazalky
- Balíček lasagní
Ingredience - co budete potřebovat na bešamel
- 60 g másla
- 1/3 šálku hladké mouky
- 4 a půl šálků mléka
- 1 hrnek strouhaného sýra
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
Jak postupovat při přípravě?
- Zahřejte olivovoý olej v nějaké vyšší pánvi. Orestujte cibuli dozlatova, pak přidejte česnek a houby. Nechte trošku osmažit, za stálého míchání, po dobu 3-4 minutek.
- Pak do pánve přidejte mleté maso. Opět smažte tak dlouho, dokud maso pěkně nezhnědne, řekněme cca 4-5 minut. Přidejte čočku, rajčatovou omáčku a vývar. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na plotýnce. Dusíme 20 až 30 minut, nebo dokud směs nezhoustne a čočka nebude pěkně měkká. Vmícháme bazalku. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Mezitím co se nám bude vařit směs, uděláme si bešamel: Rozpustíme máslo v pánvi a necháme ho zpěnit. Stále míchejte a 2 minutky povařte (až to začne bublat). Odstraňte z plotýnky. Pomalu přidávejte mléko, za stálého míchání. Míchejte, dokud to nebude mít pěknou krémovou konzistenci. Máte super bešamel.
- Pak vraťte směs na plotnu. Vařte směs, za stálého míchání, po dobu 10 až 12 minut, nebo dokud směs nezhoustne. Dejte pryč z plotny. Vmícháme nastrouhaný parmazán.
- Předehřejte troubu na 180-200 stupňů.Vymažte zapékací mísu olivovým olejem.
- Dejte polovinu směsi s mletým masem do připravené mísy. Na to dejte lžící 1/3 bešamelu. Na to rovnoměrně dejte plátky lasagní, mohou se i trochu překrývat. Na lasagne dejte zbytek masové směsi a lžíci více než polovinu zbývajícího bešamelu. Na to opět plátky lasagní. Lžíci na to zbývající bešamel. Pečeme cca 30 minut, nebo dokud těstoviny nebudou měkké a vrch pěkně dozlatova. Nechte 10-15 minut stát a můžete podávat.