Lasagne s mletým masem a s ořechy

Lasagne s mletým masem a s ořechy


Lasagne s mletým masem a s ořechy

Lasagne s mletým masem a s ořechy
4.71 (94.29%) 7 votes

Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s mletým masem a s ořechy

  • 1 kg mletého vepřového masa z plece
  • 300g lasagní
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 3 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • mořská sůl v mlýnku
  • pepř v mlýnku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 150 g sýra Grana Padano
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • čerstvý tymián
  • 150 ml suchého bílého vína
  • čerstvá petrželka

Jak postupovat při přípravě?

  1. Nejdříve si připravíme bešamel. Polovinu cibule nasekáme nadrobno a 2 stroužky česneku rozmačkáme čepelí nože. Cibuli a česnek spolu s bobkovým listem orestujeme v menším kastrolu na troše olivového oleje a 2 lžících másla. Osolíme, opepříme a přisypeme hladkou mouku. Krátce osmahneme, zalijeme mlékem, metličkou důkladně rozmícháme a za pravidelného míchání vaříme asi 10 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Na závěr přidáme 50 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano, promícháme a ještě krátce povaříme. Pokud je bešamel příliš hustý, můžeme jej zředit trochou mléka. Hotový přecedíme přes sítko.
  2. Nyní si připravíme mleté maso. Druhou polovinu cibule a 3 stroužky česneku nasekáme najemno a orestujeme na velké pánvi na olivovém oleji dozlatova. Přidáme mleté ​​maso, osolíme, opepříme, přidáme hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů a hrst natrhaného tymiánu. Důkladně promícháme a opékáme do zlatohněda. Směs podlijeme bílým vínem, alkohol necháme odpařit a na závěr přidáme asi 1 lžíci másla. Promícháme a stáhneme z plamene.
  3. Nyní se vrhneme na samotné lasagne. Plátky lasagní krátce předvaříme v osolené vroucí vodě, aby trochu změkly. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou. Dno zapékací mísy vymažeme trochou bešamelu, na něj rovnoměrně rozložíme plátky lasagní a 1/3 masové směsi. Polijeme 1/3 bešamelu a vrstvíme ve stejném pořadí, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Lasagne zakončíme plátky lasagní a potřeme bešamelem. Na závěr posypeme asi 100 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano a trochou čerstvého tymiánu. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 35-40 minut.
  4. A jak lasagne servírovat? Před podáváním posypeme lasagne nasekanou petrželkou.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*