Jablečné lasagne
Jablečné lasagne
Ingredience - co budete potřebovat na jablečné lasagne
- 10 až 12 plátků lasagní
- cca 5-6 jablek
- trochu mleté skořice (dle chuti)
- třtinový cukr
- šťáva z 1 citronu
- rozinky (pokud máte rádi)
Ingredience - co budete potřebovat na vanilkovou omáčku
- 1 větší PL přepuštěného másla (ghee),
- 6dl rostlinného mléka (sójové, ovesné, pohankové),
- 3PL hladké mouky,
- třtinový cukr,
- 1 čl vanilky
Ingredience - co budete potřebovat na tvaroh
- 2 balíčky bílého tofu,
- javorový sirup,
- citronová šťáva,
- 1PL tahini
Ingredience - co budete potřebovat na drobenku
- 2 PL celozrnné mouky,
- 2PL třtinového cukru,
- 1PL přepuštěného másla (ghee),
- 1/2 lžičky skořice
- mandlové lupínky dle chuti
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si uvaříme vanilkovou omáčku: ghee necháme na mírném ohni rozpustit, přidáme mouku, uděláme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a uvaříme bešamel, přidáme k tomu cukr podle chuti, promícháme. Omáčka je hotová.
- Jablka si nakrájíme na tenké plátky.
- Tofu, javorový sirup, citronovou šťávu a tahini dáme do mixéru a dohladka utřeme.
- Zapékací pekáč vymažeme ghee a vysypeme strouhankou, natřeme částí vanilkové omáčky, položíme první plátky syrových lasagní, na naskládané lasagne položíme 1/2 nakrájených jablek, které pokapeme vždy citronovou šťávou, posypeme skořicí, třtinovým cukrem a rozinkami a polijeme 1/2 tvarohové náplně. Zopakujeme ještě jednu vrstvu omáčky, lasagní, jablek, tvarohu, dáme poslední vrstvu lasagní, dobře utlačíme, abychom vytlačili případný vzduch a lasagne nám mohli dobře absorbovat tekutinu z jablek a omáčky a vylijeme zbylou část omáčky. Pokud se vám zdá, že je to málo vodnaté, polijte ještě 150-200ml vody. Zakryjeme vrchem pekáče nebo alobalem a dáme péct do trouby na 35-40 min na 180 °C.
- Dokud se nám to peče připravíme si drobenku z ghee, mouky, třtinového cukru a skořice.
- Po 40 minutovém pečení lasagne vyjmeme z trouby, povrch posypeme skořicovou drobenkou a posypeme mandlovými lupínky, dopečeme ještě 15 min při stejné teplotě, ale už odkryté. Necháme vychladnout mírně, aby se nám všechny ingredience spojily a ztuhly a můžeme podávat.