Mexické lasagne
Mexické lasagne
Ingredience - co budete potřebovat na mexické lasagne
- 500g mletého masa (ideální je mix hovězí + vepřové maso)
- 150g mražené kukuřice
- 1 konzerva bílých fazolí v tomatové omáčce
- 500g pasírovaných rajčat
- 3 středně velké mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 konzerva krájených rajčat (nebo přibližně stejné množství čerstvých oloupaných a nakrájených)
- 1 cibule
- 2-3 malé sušené chilli papričky, podle chuti (dá se nahradit i chilli omáčkou)
- 200g zakysané smetany
- 16 plátů lasagní – nepředvařených
- trocha soli
- sušená bazalka
- Cukr podle chuti (např. 1 PL)
- 300g kvalitního tvrdého sýru (gouda, parmazán)
- Olivový olej na vymazání zapékací mísy
Jak postupovat při přípravě?
- Cibuli si nakrájíme na drobno a na troše oleje ji osmahneme dozlatova.
- K cibulce přidáme mleté maso, opékáme ho než zhnědne, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 5 minut.
- Pak přidáme nastrouhanou mrkev na větším struhadle, opět zakryjeme pokličkou, podusíme 5 minutek.
- Nakonec přidáme pasírovaná rajčata, nakrájená rajčata, kukuřici, fazole, chilli dle chuti podlijeme 200ml vody – promícháme a pod pokličkou podusíme 10 minut.
- Pak odstavte z ohně a dochuťte kořením, česnekem. Cukrem podle sebe (ochutnávejte), neboť rajčata bývají obvykle dost kyselá. Necháme odpočívat po odstavení asi 5 minutek.
- A nakonec do směsi přimícháme zakysanou smetanu … zde se vůbec nemusíte bát, že se srazí, protože ji přimícháváme až po odstavení z ohně.
- Pekáč nebo zapékací mísu si vymažeme olivovým olejem. Na dno naskládáme pláty lasagní. Navrstvíme cca 1/4 masovo-fazolové omáčky, posypeme sýrem. Toto zopakujeme ještě několikrát – končíme maso-fazolovou směsí posypanou zbytkem sýra. Pak zakryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 35-40 minut. Pak alobal odkryjeme a lasagne pečeme zakryté ještě asi 10-15 minut.
- Upečené lasagne necháme alespoň chvíli vychladnout, abychom je mohli nakrájet, neboť pokud bychom je krájeli ještě horké, narušili bychom celkovou strukturu lasagní. Posypte sušenou bazalkou.