Nepečené cuketové lasagne s bazalkovým pestem
Nepečené cuketové lasagne s bazalkovým pestem
Ingredience - co budete potřebovat na nepečené cuketové lasagne
- 2 až 3 střední cukety (nakrájené na plátky)
- 2 šálky čerstvého sýra ricotta
- 2 rajčata, nakrájíme na plátky
- sůl
- černý pepř
Ingredience - co budete potřebovat na bazalkové pesto
- 2 šálky čerstvých listů bazalky
- 2 velké stroužky česneku
- Půl šálku piniových (či jiných dle chuti) oříšků
- Půl šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- Půl šálku čerstvě nastrouhaného jiného tvrdého sýru (gouda)
- 2 třetiny šálku extra panenského olivového oleje
Jak postupovat při přípravě?
- Rozmixujte bazalku a česnek s pomocí kuchyňského robota do jemné pasty. Přidejte piniové (nebo jiné, ale ideálně piniové) oříšky a rozmixujte do hladka.
- Přidejte oba sýry a proces s mixérem opakujte, opět do hladka.
- Zapněte mixér a v průběhu mixování přilévejte olivový olej, dokud vše nebude hladké a krémové.
- Pokud se bazalkové pesto zdá být příliš tuhé, můžete nalít do 1/4 šálku teplou vodu, a pomocí jedné polévkové lžíce ji můžete postupně přidávat, dokud nebude konzistence směsi pěkně krémová. Dejte pesto stranou.
- Cukety i rajčata si nakrájejte na plátky. A nyní se budou skládat vrstvy. Vrstva tence nakrájené cukety, na to sýr ricotta, na to rajče a bazalkové pesto. Takto pěkně skládejte na sebe, nakonec zalijeme lasagne pestem.