Řecké lasagne (Pastitsio)

Řecké lasagne (Pastitsio)


Řecké lasagne (Pastitsio)

Řecké lasagne (Pastitsio)
4.57 (91.43%) 7 votes

Ingredience - co budete na řecké lasagne potřebovat

  • 900 mletého hovězího masa, libového
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 1/2 velké cibule, jemně nasekané
  • 4 střední stroužky česneku, lisované nebo mleté
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky čerstvě mletý muškátový oříšek
  • 2 lžičky oregana
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté petržele
  • 400g těstovin (kolínka – cavapatti, nebo trubičky – penne)
  • 1 lžíce oleje na vaření

Co budete potřebovat na bešamel?

  • 5-6 lžic másla
  • 6-8 lžic mouky
  • 3 hrnky mléko
  • 3 žloutky
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky černého pepře
  • 100g parmezánu

Jak postupovat při přípravě?

  1. Jako první si zpěníme cibulku ve velké pánvi na másle až do měkka. Vmícháme mleté ​​hovězí maso, lehce osolíme, přidáme skořici a oregano. Přidejte rajčatové pyré, česnek a petrželku. Přikryjte a jemně povaříme 20 minut.
  2. Připravte si těstoviny (třeba penne) al dente; přidejte do nich při vaření trochu soli.
  3. Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte mouku (použijte metličku a dobře promíchejte). Přidejte mléko tak, aby vznikla omáčka (ne moc řídká) a vaříme za stálého míchání. Dostanete pěknou bílou omáčku. Do misky si připravte žloutky. Vemte si 1 šálek omáčky a nalijte ji tenkým proudem a za stálého míchání do směsi žloutku, ať se pěkně prolnou. Pak tuto směs vraťte zpět do zbytku omáčky a míchejte po dobu několika minut při střední teplotě až do zhoustnutí. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř – máte super bešamel.
  4. Vymažte si zapékací mísu tukem a dejte na ni vrstvu těstovin.
  5. Na těstoviny přijde vrstva s masovou omáčkou. Dokončete opět vrstvou těstovin.
  6. Na to nalijte bešamel. Pohupujte mísou tak, aby omáčka prošla pěkně všemi vrstvami a nahoře posypeme parmazánem.
  7. Pečeme při 300 stupních po dobu 35-45 minut. Pokud to bude moc hnědnout, dejte nahoru fólii. Vyjměte z trouby a nechte na 15 až 20 minut odpočívat před krájením a podáváním.
  8. Řecké lasagne nakrájíme na čtverce a podáváme.


 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*