Zeleninové lasagne s cuketou, dýní, lilkem a celerem
Zeleninové lasagne s cuketou, dýní, lilkem a celerem
Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s cuketou, dýní, lilkem a celerem
- 2 střední cukety, nakrájené na tenké plátky
- 2 střední žluté dýně, nakrájený na tenké plátky
- 1 lilek, nakrájený na tenké plátky
- 1 celer, nakrájený
- trocha vody
- Tymián (snítka)
- Olivový olej
Ingredience - co budete potřebovat na omáčku
- 1 žlutá cibule, drcená
- 5 stroužků česneku, drcené
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku červeného vína
- 600-800ml rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
- hrst bazalky
- vločky papriky
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si připravíme celerové pyré. Nakrájejte si celer na kostičky, přidejte tymián. Dejte do rendlíku a zalejte vodou. Zakryjte si rendlík pokličkou a vaříme, dokud celer zcela nezměkne. Odstraňte pokličku, vylejte vodu a vysušte vodu z celeru (téměř do sucha). Pomalu mixujte celer a můžete přidat vodu, pokud směs nepůjde míchat (prostě tak, aby vzniklo pěkné pyré. Přidejte sůl a pepř dle chuti.
- Teď si uděláte takovou omáčku. Ve středně velkém hrnci zpěňte cibulku na olivovém oleji. Přidejte česnek a dělejte tak minutu, přidejte červené víno a nechte ho vyvařit. Přidejte rajský protlak, paprikové vločky a bazalku. Nechte povařit na mírném ohni po dobu cca 10-15 minut.
- Připravíme si zeleninu. Rozpalte troubu na 350 stupňů. Dejte cukety, dýni, a plátky lilku do mísy. Potřete olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. Pak pečeme do měkka a dozlatova asi 15 minut.
- Nyní budeme dělat lasagne. Ve středně velké zapékací míse dejte plátky cukety na dno, dokud není celé pokryto. Na to dejte vrstvu omáčky. Pak dejte plátky lilku, na to celerové pyré a dýni. Takto můžete vrstvit dle chuti.
- Dělejte v troubě tak dlouho, dokud nebude vrchní část lasagní pěkně dohněda.