
Lasagne s čočkovou náplní
Vegetariánské lasagne s čočkovou náplní
Ingredience - co budete na lasagne s čočkovou náplní potřebovat
- 12 lasagní
- 1 kg cukety
Ingredience - co budete potřebovat na čočkovou náplň
- 200 g mrkve
- 1 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 150 g červené čočky
- 500 g loupaných rajčat
- 2 PL oleje
- Kousek másla
Ingredience - co budete potřebovat na falešný bešamel
- 250 ml zeleninového vývaru
- 500 g sýru ricotta (nebo mascarpone)
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si uvaříme zeleninový vývar. Mrkev, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na plátky. V hrnci si rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na něm dozlatova cibuli, přidáme česnek a mrkev. Posolíme, opepříme, promícháme.
- Přidáme červenou čočku, promícháme, necháme zapařit, podlijeme pasírovanými rajčaty, uvedeme do varu a nakonec přilijeme horkou vodu (cca 300ml). Vše necháme přejít varem a dusíme, dokud není čočka měkká (možná nějakých 15-20 minut). Troubu rozehřejeme na 190-200 stupňů.
- Hotová směs by měla být hustší, jako omáčka. Podle chuti dosolíme, pokud je třeba. Někdo ještě nakonec přidá balsamikový ocet (dělejte dle chuti, co máte rádi).
- Do ricotty (nebo mascarpone) vmícháme vývar (získáme takový falešný bešamel).
- Na dno zapékací mísy dáme část našeho bešamelu, položíme lasagne (připravené dle návodu na obale). Na lasagne navrstvíme část čočkové směsi, na omáčku dáme kolečka cukety. Takto vrstvíme, dokud nevypotřebujeme bešamel a také čočkovou směs i cuketu. Poslední vrstva by měla být čočková směs.
- Takto připravené lasagne vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut. Po 20 minutách na povrch ještě můžeme položit kolečka mozzarelly a vrátíme do trouby na 2 minuty.